سابقه و هدف: سالمندی جمعیت در جهان، نیاز به آموزش برای آمادهسازی افراد برای دوران سالمندی را مطرح میکند. با توجه به نقش تعیینکننده کتابهای درسی بر باورها و رفتارهای دانش آموزان درباره سالمندان، هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت آموزش از بعد تصاویر و عبارات مرتبط با سالمندی در کتب درسی مدارس است.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت توصیفی و مقطعی با روش تحلیل استنادی، انجام شد. کلیه اوراق کتب درسی مقاطع ابتدایی و متوسطه اول بهعنوان واحدهای پژوهش، ازلحاظ پرداختن به موضوع سالمندی بازبینی شد. اطلاعات جمعآوریشده با استفاده از نرمافزار آماری Spss نسخه 22 پردازش شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تقریباً " در همه پایهها و مقاطع تحصیلی، تصاویر سالمندان وجود داشت. بیشترین تعداد تصاویر سالمندان در کتب پایه سوم متوسطه اول (141 مورد) و کمترین میزان، در کتب پایه دوم ابتدایی بود. بررسی متون درسی ازنظر بهکارگیری لغاتی مانند سالمند، سالخورده، پیر، کهنسال و مشابه آن نشان داد که در همه پایهها و مقاطع تحصیلی، واژههای مرتبط و تداعیکننده این گروه سنی، بکار رفت. کتب درسی پایه دوم متوسطه دارای بالاترین تعداد (256 مورد) و بالاترین نسبت این لغات بود.
نتیجهگیری: با توجه به میزان و نسبت استفاده از تصاویر و کلمات مرتبط با سالمندی در کتب درسی، شاهد کمیت نسبتاً " مناسبی از پرداختن به موضوع، در مقاطع ابتدایی و متوسطه اول هستیم. با پیشرفت روند افزایش جمعیت سالمندان، نیازمند اصلاحاتی در میزان و محتوای مطالب آموزشی در مدارس خواهیم بود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/4/13 | پذیرش: 1400/6/11 | انتشار: 1400/6/18