دانشگاه علوم پزشکی گیلان
چکیده: (3172 مشاهده)
سابقه و هدف: سبکهای مقابلهای نقش مهمی در کاهش استرس و درنتیجه سلامت عمومی افراد دارند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی راهبردهای مقابله با استرس و عوامل همراه در کارکنان پرستاری شاغل در مراکز درمانی تابعه استان گیلان بود.
مواد و روشها: این مقاله بخشی از اطلاعات یک مطالعه بزرگتر از نوع تحلیلی- مقطعی را گزارش مینماید که در آن، تعداد ۳۱۸ نفر با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه مقابله با موقعیتهای استرسزا بود. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی (تی تست و آنالیز واریانس) با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه۱۹ بهره گرفته شد.
یافتهها: اکثریت نمونههای موردپژوهش (۴۱/۲%) در گروه سنی ۴۰-۳۱ قرار داشته و ازنظر جنسیت اکثریت (۹۴%) زن، متأهل (۷۳/۳%) و دارای مدرک کارشناسی (۷/۹۴%) بودند. در ارتباط با راهبردهای مقابلهای، کارکنان در درجه اول از راهبرد مسئله مدار (با میانگین و انحراف معیار ۸۸/۷± ۷۱/۴۷) و سپس با اختلاف جزئی از راهبرد اجتنابی (۷/۹۹± ۴۷/۰۹) استفاده مینمودند. بین راهبردهای مقابلهای با مشخصات جمعیت شناختی مانند سن، وضعیت تأهل و سابقه کار ارتباط معنیدار وجود داشت (۰/۰۵> P).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه، استراتژیهای مقابلهای تحت تأثیر برخی ویژگیهای جمعیت شناختی مانند سن، وضعیت تأهل و سابقه کار قرار میگیرند. آگاهی از نتایج این پژوهش میتواند با فراهم آوردن اطلاعات لازم، موردتوجه مسئولین قرار گیرد تا با برنامهریزی لازم و فراهم آوردن تمهیدات موردنیاز، زمینه را جهت بهکارگیری راهبردهای مقابلهای مؤثر برای کاهش استرس و افزایش سلامت پرستاران فراهم نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/12/16 | پذیرش: 1397/4/19 | انتشار: 1397/6/24