سابقه و هدف: سالمندی ضرورتی اجتنابناپذیر در مسیر رشد انسان است و میتواند سازگاری فرد و محیط را با مشکل مواجه کند. افزایش سن با افزایش پرفشاری خون در ارتباط است، کنترل منظم پرفشاری خون از عوارض آن پیشگیری کرده، آنها را به تعویق میاندازد و موجب کاهش مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی میشود، پژوهش حاضر باهدف تعیین تأثیر آموزش بر مبنای الگوی ارتقای سلامت بر خود مراقبتی سالمندان مبتلابه فشارخون بالا در سال 1395 انجامشده است.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمه تجربی 84 نفر از سالمندان مبتلابه پرفشاری خون در دو گروه 42 نفرِ به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه طراحیشده بر اساس الگوی ارتقای سلامت که روایی و پایایی آن سنجیده شد، استفاده گردید. مداخله آموزشی بر اساس سازه خودکارآمدی که بیشترین توان پیشگوییکنندگی را داشته است، در گروه آزمون اجرا شد. بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله، اطلاعات از هر دو گروه جمعآوری و با استفاده از نرمافزارهای آماری، در سطح معنیداری 0/05 تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: در ارزیابی تغییرات سازههای الگوی ارتقای سلامت اختلاف معنیداری در سازههای رفتارهای مرتبط پیشین، خودکارآمدی درک شده، احساسات مرتبط با رفتار، منافع درک شده و موانع درک وجود دارد (0/001>p). نمره تأثیرگذارندههای بین فردی و تأثیرگذارندههای موقعیتی در گروه مداخله اختلاف معنیداری دارد (0/001>p). پیامدهای رفتاری بعد از مداخله اختلاف معنیداری در گروه مداخله دارد (0/014 =p). اختلاف معنیداری در نمره خود مراقبتی در گروه مداخله به وجود آمد (0/001>p).
نتیجهگیری: برگزاری جلسات آموزشی مبتنی بر الگوی پندر میتواند باعث ارتقای خود مراقبتی سالمندان مبتلابه فشارخون شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/11/7 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1396/12/26