دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
چکیده: (3886 مشاهده)
سابقه و هدف: هدف از این پژوهش بررسی مدل انگیزه زندگی در خانههای سالمندان با توجه به عوامل فیزیکی و کالبدی دخیل در مقوله طراحی محیطی میباشد. در ادامه این ابزار معرفی گشته و میزان برازش و همبستگی میان سؤالات پرسشنامه و همچنین میزان تأثیر هر یک از عوامل گانه طراحی به تفکیک مشخص میگردد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر کاربردی و از دستهی مطالعات محیطی میباشد. جامعهی آماری پژوهش شامل سالمندان ساکن خانههای سالمندان میباشد که از بین آنها نفر به استناد مطالعات قبلی در این زمینه در مدلهای تحلیل عاملی تأییدی، بهعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته انگیزه زندگی بوده و تحلیل دادههای پژوهش در سطح آمار استنباطی با استفاده از نرمافزار SPSS و تحلیل عاملی تأییدی (Confirmatory Factor Analysis =CFA) با استفاده از نرمافزار Lisrel انجامگرفته است.
یافتهها: مدل پنج عاملی سنجه انگیزه زندگی سالمندان از برازش مناسبی برخوردار بوده و تمامی گویه های مقیاس دارای ضریب تأثیر معنیدار بر روی عامل مربوط به خود بودند. همچنین یافتهها مؤید آن هستند که پنج عامل سنجه از پایایی مناسبی برخوردار بوده و میانگین پایایی ترکیبی کل مقیاس نیز۰/۷۸۲بهدستآمده است. روایی همگرایی بین عاملهای سنجه انگیزه زندگی سالمندان نیز برحسب ضرایب همبستگی از ۰/۴۲ تا ۰/۸۸، تأیید گردید.
نتیجهگیری: پژوهش فوق نشان میدهد که آرامش و سکوت شخصی، ادراک حس مالکیت، آسایش و مطلوبیت محیطی، آموزش پذیری و ترغیب زایی فضاها و همانندی به فضای خانه به ترتیب اهمیت، در تبیین همبستگی باانگیزه زندگی سالمندان مؤثر میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/7/22 | پذیرش: 1396/10/27 | انتشار: 1396/12/26