سابقه و هدف: «رضایت از زندگی» و «بهزیستی ذهنی» دو مؤلفه مهم اثرگذار بر سلامت روان در سالمندان است. لذا هدف از انجام این پژوهش، تعیین نقش واسطهای مقایسه اجتماعی در رابطه بین بهزیستی ذهنی و رضایت از زندگی سالمندان است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی است که بر روی ٢٥٠ سالمند کانون جهاندیدگان شهر جهرم در جنوب ایران در سال ١٤٠١ که به صورت تصادفی انتخاب شدهاند، انجام شد. ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه بهزیستی ذهنی Keyes که دارای سه خرده مقیاس عاطفه مثبت، عاطفه منفی و رضایت کلی از زندگی میباشد، پرسشنامهء رضایت از زندگی، پرسشنامه مقایسه اجتماعی Bonk and Gibbons است. پرسشنامههای مورد استفاده در پژوهش بهصورت خودگزارشدهی میباشد و توسط خود سالمندان تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل از نرمافزار آماری SPSS نسخه ٢٨ استفاده شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار نمرات متغیرهای مقایسه اجتماعی ٧/٢٤±٣٦/٤١، رضایت از زندگی ٣/٤٩±١٣/٥٦، بهزیستی ذهنی ١٣/١٦±١٨٢/١٢، بهزیستی هیجانی ٥/٩٣±٣٢/٩٠، بهزیستی اجتماعی ١٢/٠٧±٥٦/٩٥ و بهزیستی روانشناختی ١٣/٣٤±٨٣/٢٦ برابر بود. ابعاد بهزیستی ذهنی شامل هیجانی، اجتماعی و روانشناختی، نیز تأثیر مستقیم و مثبتی را بر روی میزان رضایت از زندگی سالمندان داشت (٠/٠٥>p). عملکرد این بعد بر روی مقایسه اجتماعی، تأثیر مثبتی را نشان داد (٠/٠٥>p)؛ اما متغیر مقایسه اجتماعی به عنوان یک متغیر واسطه نقش کمرنگتری در ارتباط با میزان رضایت از زندگی داشت. (٠/٠٥>p)
نتیجهگیری: توجه به نقش واسطهگری مثبت مقایسه اجتماعی در ارتقاء سلامت سالمندان مرتبط با رضایت از زندگی آنها و بهزیستی ذهنی لازم است این موضوع محور توجه سیاستگذاران سلامت قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/3/20 | پذیرش: 1403/6/1 | انتشار: 1403/6/31