سابقه و هدف: سرطان کولورکتال از سرطانهای شایع میباشد که تشخیص زودهنگام آن در میزان بقای بیمار مؤثر میباشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان فراوانی علائم بالینی بیماران مبتلا به سرطان رکتوم استان گیلان از سال ١٣٩٧ تا ١٤٠٠ انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی به صورت سرشماری انجام شد. اطلاعات مربوط به بیماران مبتلا به سرطان رکتوم مراجعه کننده به کلینیک گوارش رشت از سال ١٣٩٧ تا ١٤٠٠ با ابزار جمعآوری پژوهشگر ساخته استخراج شد. برای آنالیز دادهها از نرمافزار ٢٦ SPSS استفاده شد. برای توصیف متغیرها از تعداد و درصد استفاده شد.
یافتهها: اکثر بیماران در بازهی سنی ٥٠ تا ٧٠ سال بودند. همچنین ٦٣/٥% بیماران، مرد بودند. همچنین BMI اکثر بیماران در بازهی ٥/١٨ تا ٢٤/٩ و نیز اکثر آنها غیرسیگاری (٦٢/٥%) بودند. همچنین فراوانی بعضی از علائم نظیر کمخونی (١٨/٨%)، افزایش تعداد دفعات مدفوع (١٨/٨%)، احساس عدم دفع کامل مدفوع (١٨/٨%)، درد آنال (١١/٨%)، عدم توانائی دفع گاز (٨/٢%) و اسهال (٥/٩%) بود و فراوانی خونریزی (٥١/٨%)، یبوست (٢٥/٩%)، کاهش وزن (٢٤/٧%) و درد هایپوگاستر (٢٠%) بود.
نتیجهگیری: طبق نتایج حاصل از مطالعهی حاضر، بروز علائمی نظیر یبوست، کاهش وزن و درد هایپوگاستر و خونریزی گوارشی تحتانی در افراد بالای ٥٠ سال باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و بیماران جهت بررسی از نظر سرطانهای احتمالی کولورکتال به متخصصین گوارش ارجاع داده شوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/9/27 | پذیرش: 1402/12/10 | انتشار: 1402/12/25