سابقه و هدف: واقعیت مجازی فناوری رایانهای است که با ساخت محیط سهبعدی کاربر را در فضایی غیر از موقعیت کنونی قرار میدهد. استفادهکنندگان میتواند در این محیط غرقه سازی را تجربه کنند؛ به نظر میرسد این امر بتواند سبب کاهش افسردگی که از شایعترین اختلالات روانی و عامل خطر عمده برای ناتوانی و مرگ در میان افراد است؛ شود. ازاینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر واقعیت مجازی بر میزان افسردگی انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است. در گام اول جستجو در پایگاههای اطلاعاتی PubMed- Cochrane library – Science Direct -Embase-CINHAl-Magiran-SID-Irandoc در محدوده زمانی 2013 تا 2023 صورت گرفت. کلیدواژههای انگلیسی شامل: (("Virtual Reality"[Mesh]) OR " Immersive Virtual Reality") AND ("Depression"[Mesh] OR "Depressive Disorder"[Mesh] OR "Depressed") و کلیدواژههای فارسی شامل: واقعیت مجازی، غرقه سازی واقعیت مجازی، افسردگی بود. در جستجو اولیه تعداد 90 مقاله یافت شد که با بررسیهای انجام شده و اعمال معیارهای ورود و خروج در نهایت 15 مقاله بر اساس ارتباط با هدف پژوهش، وارد مطالعه شد.
یافتهها: این مطالعه نشان داد که مناظر طبیعی (باغ، جنگل، چمن)، بازیهای مختلف، طراحی تمرینات توانبخشی، سناریوهای شخصی سازی شده و آموزش از طریق واقعیت مجازی میتواند تأثیر مثبتی در کاهش افسردگی داشته باشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این پژوهش از سناریوهای مختلف واقعیت مجازی بهعنوان راهکاری آسان، ارزان، مقرونبهصرفه و در دسترس به جهت کاهش افسردگی میتوان استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/8/27 | پذیرش: 1402/12/14 | انتشار: 1403/2/8