سابقه و هدف: سالمندی فرایندی است که تمام موجودات زنده ازجمله انسانها آن را تجربه میکنند، ازاینرو توجه خاص و پیشگیری از اختلالاتی نظیر خواب و اضطراب مرگ در سالمندان بسیار مهم است؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کفیت خواب و اضطراب مرگ سالمندان مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.
مواد و روشها: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مبتلا به پرفشاری خون شهر کرمانشاه در سال 1400 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر از سالمندان بود که با روش نمونهگیری در دسترس و با توجه به ملاکهای ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را 8 جلسه 90 دقیقهای دریافت نمودند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامههای کیفیت خواب پترزبورگ و اضطراب مرگ کالت-لستر بودند. دادهها با روش تحلیل کوواریانس تکمتغیری در نرمافزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.
یافتهها: یافته ها نشان داد که گروه آزمایش ازنظر هر دو متغیر کیفیت خواب و اضطراب مرگ تفاوت معنیداری با گروه کنترل داشتند؛ به عبارت دیگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب مرگ در سالمندان شد (0/05>P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمانگران و متخصصان مرتبط با سلامت میتوانند از روش درمان مبتنی بر ذهنآگاهی برای مداخلههای مرتبط با سلامت بهویژه برای بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب مرگ استفاده نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/9/10 | پذیرش: 1400/11/1 | انتشار: 1400/11/13