دوره 7، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 31-16 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farokhmanesh K, shamsalinia A, ghaffari F. A comprehensive overview of sexual intercourse, intimacy, sexual issues and related nursing interventions in the elderly people with stroke: A forgotten necessity. cjhaa 2022; 7 (1) : 2
URL: http://cjhaa.mubabol.ac.ir/article-1-142-fa.html
فرخ منش کتانه، شمسعلی نیا عباس، غفاری فاطمه. مروری جامع بر روابط جنسی، صمیمیت، مشکلات جنسی و اقدامات پرستاری مرتبط با آن در سالمندان مبتلا به سکته مغزی: ضرورتی فراموش‌شده. مجله سلامت و سالمندی خزر. 1401; 7 (1) :16-31

URL: http://cjhaa.mubabol.ac.ir/article-1-142-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی بابل
چکیده:   (2098 مشاهده)
سابقه و هدف: علیرغم اهمیت سلامت جنسی (Sexual health) در سالمندان مبتلا به سکته مغزی، مفهوم سلامت جنسی و معضلات جنسی (Sexual issues) در این افراد تحت تأثیر باورهای فرهنگی نادرست قرارگرفته است. این مطالعه باهدف مروری بر تعاریف روابط جنسی، صمیمیت (Intimacy) و مشکلات جنسی و تبیین اقدامات پرستاری (Nursing Interventions) مرتبط با آن در سالمندان مبتلا به سکته مغزی انجام شد.
مواد و روش­ها: برای نیل به این هدف، با جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی با استفاده از کلیدواژه‌های حقوق جنسی (Sexual rights)، صمیمیت، سلامت جنسی، عملکرد جنسی (Sexual functioning)، رفتار جنسی (Sexual Behavior)، مشکلات جنسی، عوامل مؤثر (Effective factors)، سالمند (Older people)، سکته مغزی (Stroke) و اقدامات پرستاری در بازه زمانی بین سال‌های 1930 تا 2021 مقالات موجود در این حوزه گردآوری و با توجه به هدف مطالعه، مقالات مرتبط از میان آن‌ها انتخاب و یافته‌های آن‌ها تلخیص شد.
یافته‌ها: روابط جنسی سلامت‌محور در سالمندان مبتلا به سکته مغزی به یک رویکرد مثبت و احترام‌آمیز به مسائل جنسی می‌پردازد. صمیمیت در سالمندان عمدتاً با رفاه جسمی، روانی و عاطفی همراه است. روابط جنسی در سالمندان بیشتر تحت تأثیر عوامل روانی و اجتماعی است. به‌رغم تمامی این نکات، هنوز هم پرداختن به مشکلات جنسی در سالمندان نه‌تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها به دلیل موانع فرهنگی و ساختاری در جامعه، باورها و آموزش‌های ناکافی در پرسنل پرستاری غالباً در ارزیابی پرستاری ناشناخته است در همین راستا مدل درمان جنسی (PLISSIT) در این امر شناخته‌شده است.
نتیجه‌گیری: به‌منظور ارتقای سلامت و کیفیت روابط جنسی، حقوق جنسی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سکته مغزی لازم است تا پرستاران سالمندی و متخصصان حوزه سلامت جنسی به تغییرات رفتاری و مشکلات جنسی در ارزیابی‌های بالینی این افراد توجه نمایند. استفاده از مدل PLISSIT در بررسی مشکلات جنسی در سالمندان مبتلا به سکته مغزی، فرهنگ‌سازی و ارائه مشاوره و آموزش به این گروه از سالمندان در این خصوص می‌تواند به شناخت مشکلات احتمالی، کاهش باورهای نادرست و توانمندسازی این افراد در خصوص رفع مشکلات جنسی احتمالی کمک نماید.
شماره‌ی مقاله: 2
متن کامل [PDF 764 kb]   (1245 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/11/12 | پذیرش: 1401/1/8 | انتشار: 1401/4/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه سلامت و سالمندی خزر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Quarterly Journal of Caspian Health and Aging

Designed & Developed by : Yektaweb