سابقه و هدف: افزایش جمعیت سالمندان در جهان از سویی، گستردگی بیماریهای مزمن از سوی دیگر، نیاز به آموزش را در دهکده جهانی افزایش داده است. یکی از این آموزشها، آموزش سالم پیر شدن، برای سالمندان است. از طرفی با گستردگی بیماری کرونا، ارتباط پرستاران با مددجویان در مراکز درمانی و بهداشتی برای برقراری و اجرای آموزش کمتر شده است. لذا با توجه به اینکه در هزاره سوم آموزش هستیم، ارائه، اجرا و پیگیری تأثیر کاربرد نرمافزار سالم پیر شدن که آموزش از راه دور است، گامی مهم در جهت دستیابی به اهداف ارتقاء آموزش مراقبت از خود در سالمندان است. لذا محققین، تحقیقی باهدف بررسی تاثیرکاربرد نرمافزار سالم پیر شدن بر آگاهی فرهنگیان ٦٠ تا ٧٠ سال از سالم پیر شدن را اجرا و نتایج را گزارش مینمایند.
مواد و روشها: تحقیق حاضر نیمه تجربی و دارای،٨٠ نمونه بازنشسته فرهنگی که در مقطع سنی ٦٠ تا ٧٠ سال بوده و در سال ٩٧ تا ٩٨ انجام گردید. به روش نمونهگیری بهصورت در دسترس در جامعه پژوهش فرهنگیان بازنشسته تنکابن بود. نمونهها در دو گروه ٤٠ نفر بهصورت گروه کنترل و گروه آموزش با کاربرد نرمافزار قرار گرفتند. مداخله با ارائه نرمافزار سالم پیر شدن در گروه آموزش بود. جهت جمعآوری دادهها از ابزارهای سنجش اطلاعات فردی، تستی با ٢٠ سؤال چهار جوابی با پایایی (٠/٧٨=P)، که در حضور محققین پاسخ دادهشده است و ابزار سنجش رضایتمندی با پایایی (٠/٨٩=P) از کاربرد نرمافزار، استفاده شد. سپس اطلاعات بهدستآمده آنالیز گردید.
یافتهها: این پژوهش بر روی ٨٠ نمونه با میانگین سنی ٣/٦٤ ±٦٤/٣٣ در گروه کنترل و ٣/٦±٦٢/١٢ در گروه آموزش با نرمافزار انجامشده است. نتایج نشان داد که ازنظر مشخصات فردی و اجتماعی در دو گروه کنترل و با آموزش نرمافزار اختلاف معناداری ندارند (٠/٠٥<P). میزان آگاهی گروه کنترل قبل و بعد مداخله ١/١٧± ١٥/٥ و ٢/١٢± ١٦/٢ و در گروه با آموزش نرمافزار، میزان آگاهی قبل و بعد از مداخله ٢/٦± ١٦/٣٤ و ١/٤٨ ± ١٩/٧٢ بود و رابطه معناداری بین میانگین نمره آگاهی از سالم پیر شدن درگروه آموزش با نرمافزار آموزشی و کنترل قبل و پس از مداخله دیده شد (٠/٠٠٠ =P).
نتیجهگیری: اقدام در جهت تولید نرمافزارهای مناسب برای آموزش سالمندان گامی در جهت افزایش اطلاعات سالمندان در حفاظت و پیشگیری از عوارض سالمندی است. لذا پرستاران در ارتقای سلامتی و پیشگیری از عوارض سالمندی با اجرای آموزش مددجویان سالمند، به روش آموزش الکترونیکی به ارتقای سلامتی در سالمندان کمک میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/6/11 | پذیرش: 1399/6/25 | انتشار: 1399/6/29