سابقه و هدف: برای طراحی یک برنامه مداخلهای مناسب برای پیشگیری از سوءتغذیه در میان جامعه سالمندان، عوامل خطر مرتبط با سوءتغذیه در این جمعیت باید شناسایی شوند. لذا این مطالعه مروری ساده بهمنظور تبیین مفهوم و عوامل خطر سوءتغذیه در میان سالمندان ایرانی صورت گرفت.
مواد و روشها: خلاصه مقالات پایگاههای اطلاعاتی SCOPUS, PUBMED, PROQUEST,GOOGLE SCHOLAR, SCIENCE DIRECT, ISC, IRANDOC, MAGIRAN بهطور غیر سیستماتیک مورد جستجو قرار گرفت و مقالات بدون محدودیت زمان بررسی شدند. کلیدواژههای عوامل خطر، عوامل مؤثر، سوءتغذیهRisk factor, Affective, Etiology, Predictor, Determinant, Malnutrition همراه با اصطلاحaging, elderly old, senior, iranian Elderly بهمنظور دستیابی به مقالههای مرتبط مورداستفاده قرار گرفت.
یافتهها: با توجه به معیارهای تعیینشده از 55 مقاله بدست آمده ، درنهایت 23 مقاله در این مطالعه واردشده است. بر اساس نتایج مطالعات، شیوع سوءتغذیه در سالمندان ایرانی 12/2 درصد میباشد. ویژگیهای جمعیتشناسی، سبک زندگی، متغیرهای روانشناختی و متغیرهای فیزیولوژیکی از عوامل پیشبینی کنندهی سوءتغذیه در سالمندان میباشند. سالمندان ساکن در خانههای سالمندان نسبت به سالمندان ساکن در جامعه شاخص توده بدنی کمتری دارند، از بسیاری از کمبودهای تغذیهای رنج میبرند و مستعد ابتلا به سوءتغذیه، اختلال شناختی و بدتر شدن عملکرد جسمی میباشند.
نتیجهگیری: حمایت اجتماعی مهمترین فاکتور حفاظتی در برابر سوءتغذیه در سالمندان میباشد. پیشنهاد میشود که دولتمردان، پزشکان، پرستاران و کارشناسان تغذیه در جهت رفع عوامل خطری مانند احساس تنهایی، افسردگی و فقر اقدامات لازم را انجام دهند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/10/15 | پذیرش: 1397/11/8 | انتشار: 1397/12/21