بررسی اثربخشی برنامه آموزشی کووید -19 بر درک خطر ابتلا در سالمندان
امین اسدی ، بهاره فلاح ، خدیجه نصیریانی*
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سابقه و هدف: سالمندان در معرض خطر ابتلای بالایی نسبت به بیماری کووید-١٩ هستند . از آنجائیکه درک خطر بالاتر  می تواند  رفتار  محافظتی را تحت تاثیر قرار دهد .  اقدامات پیشگیرانه مانند ارتقای سطح آگاهی و مهارتهای پیشگیری در این گروه  آسیب پذیر برای حفاظت فردی توصیه می شود ..پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی کوید -١٩ بر درک خطر ابتلا به کوید-١٩ سالمندان شهرستان اصفهان در سال ١٤٠١ انجام شد.
مواد و روش­ها: این مطالعه از نوع نیمه تجربی از نوع قبل و بعد بود که در ١٠٠سالمند انجام شد  که به روش نمونه گیری تصادفی ساده در مرحله اول انتخاب و سپس به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. جهت گروه مداخله برنامه آموزشی کوید-١٩ طی سه جلسه حضوری ٣٠ دقیقه در مرکز جامع سلامت برگزار شد. ابزار گردآوری داده‌ها فرم مشخصات دموگرافیک و  پرسشنامه سنجش درک خطر بود که قبل و یک ماه بعد از اجرای برنامه آموزشی تکمیل گردید. اداده ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش ٢٢ تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: از نظر مشخصات دموگرافیک د.و گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری نداشتند میانگین نمرات درک خطر بعد از مداخله در گروه آزمون (٣/٣٣±٧٩/٣٩) و گروه کنترل (١٠/٤٥ ± ٦٧/٠٠) ، سنجش رفتاری بعد از مداخله در گروه آزمون (٠/٦٨ ± ١٤/٥٢) و گروه کنترل (١/٥٤ ± ١٠/٩٥) تفاوت معناداری داشتند (٠/٠٠٠١>P).
نتیجه‌گیری: آموزش در مورد کووید-١٩ درک خطر سالمندان را بهبود داده است. بنابراین جهت ارتقاء سلامت سالمندان ارائه آموزش هایی که درک خطر آن ها را  بهبود بخشد پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: سالمندان، آموزش، درک خطر، کووید-19
دریافت: 1401/2/24 | پذیرش: 1401/5/12 | انتشار: 1401/6/6

asadi A, fallah B, Nasiriani K. Effectiveness of COVID-19 educational program on risk perception of COVID-19 among the elderly. cjhaa 2022; 7 (2) : 1

اسدی امین، فلاح بهاره، نصیریانی خدیجه. بررسی اثربخشی برنامه آموزشی کووید -19 بر درک خطر ابتلا در سالمندان. مجله سلامت و سالمندی خزر. 1401; 7 (2) :1-10