سابقه و هدف: همه گیری کووید-19 استرس روانی بی سابقه ای را بر مردم سراسر جهان وارد کرده و در این شرایط حفظ سلامت روان افراد جامعه امری ضروری است. لذا در این مطالعه سعی بر آن شد تا اختلالات روانشناختی شایع، افراد در معرض خطر و راهکارهای پیشرو جهت پیشگیری و بهبود این اختلالات در دوران شیوع کووید-19موردبررسی قرار گیرد.
مواد و روشها: مطالعه از نوع مرور روایتی است. مقالات مرتبط از ابتدای سال 2020 تا 31 August 2020 موردبررسی قرار گرفت. جستوجو در پایگاه های فارسیMagiran ،Iran Doc ، SIDو انگلیسیPubMed, Google Scholar ، ProQuest ،Scopus، SienceDirectبا کلیدواژههایPsychiatric Disorders, Covid-19 ،Anxiety disorder ،stress disorders ، Post-Traumatic .به فارسی و انگلیسی انجام شد. معیارهای ورود شامل: مطالعات توصیفی، مقطعی، مروری، تجربی و پنل متخصصان و معیارهای خروج شامل مقالات نامه به سردبیر، پوستر یا سخنرانی و عدم دسترسی به متن کامل بود. از مجموع 507مقاله حاصله 72مقاله وارد بررسی شدند.
یافتهها: اختلال افسردگی و اضطراب فراگیر جز شایعترین اختلالات روانشناختی بوده و استرس پس از سانحه، رفتارهای وسواس گونه، پارانوئیا، حملات پانیک و اختلال خواب بیشازپیش گزارش شد. خطر ابتلا در زنان، سالمندان، افرادی با بیماریهای زمینه ای، دنبال کنندگان اخبار مرتبط با کویید-19، کارکنان و دانشجویان حوزه سلامت و نزدیکان فرد مبتلا به کووید-19، بیش از سایرین گزارش شده است. اکثراً راهکارهای مؤثر مبتنی بر آموزش و مشاوره مجازی بوده اند.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج حاصله پیشنهاد میشود تا مسئولین نظام سلامت با شناخت زودهنگام اختلالات روان شایع و افراد در معرض خطر، پروتکلهای مراقبتی و پیشگیرانه مختص هر گروه را به صورت عملیاتی و با ضریب نفوذ بالا تهیه نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/8/2 | پذیرش: 1399/11/1 | انتشار: 1399/11/28