سابقه و هدف: پیری و بیتحرکی دو عامل اصلی در کاهش عزتنفس سالمندان میباشد. عزتنفس در سازگاری عاطفی، اجتماعی و روانشناختی انسان نقش دارد و این موضوع در دوران سالمندی اهمیت بیشتری مییابد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تأثیر یک دوره روش ترکیب ماساژ و یوگا بر عزتنفس زنان سالمند بود که در سال ١٣٩٦ انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر نیمه تجربی به همراه پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان سالمند مراکز سالمندان فرهیختگان و جهاندیدگان شهرکرد تشکیل داد. نمونه پژوهش را ٣٠ نفر از زنان سالمند با دامنه سنی ٨٥-٦٠ سال که معیارهای ورود به پژوهش را دارا بودند و بهصورت هدفمند انتخابشده بودند تشکیل داد که بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش (١٥ نفر) و کنترل (١٥ نفر)، قرار گرفتند. از پرسشنامه عزتنفس روزنبرگ بهعنوان ابزار در این پژوهش استفاده شد. اعضای گروه تجربی به مدت هشت هفته هر هفته سه جلسه (٤٠ دقیقهای) زیر نظر مربی متخصص ماساژ و یوگا مورد مداخله قرار گرفتند. پس از گذشت یک ماه آزمون پیگیری گرفته شد. بهمنظور بررسی فرضیه پژوهش از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
یافتهها: ٧٦/٦ درصد از سالمندان خانهدار و ٢٦/٦ درصد آنها بازنشسته بودند. ٥٦/٦ درصد از سالمندان بهتنهایی، ٢٣/٣ درصد از آنها با فرزندان و ٢٠ درصد از آنها با همسر خود زندگی میکردند. بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره، نمرات عزتنفس در مرحله پسآزمون و پیگیری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد پس از هشت هفته برنامه ترکیب ماساژ و یوگا، تفاوت نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پسآزمون (٠/٠٠١= p) و مرحله پیگیری (٠/٠٠١= p) معنیدار بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این پژوهش، میتوان از برنامه ترکیب ماساژ و یوگا بهعنوان یک روش مکمل جهت افزایش عزتنفس در سالمندان استفاده نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/2/31 | پذیرش: 1399/4/14 | انتشار: 1399/6/2