:: دوره 3، شماره 1 - ( 1-1397 ) ::
جلد 3 شماره 1 صفحات 50-43 برگشت به فهرست نسخه ها
عوامل تسهیل‌گر بحران معنا در سالمندان: یک مطالعه کیفی
معصومه اسمعیلی ، فاطمه قاسمی نیایی*
دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده:   (2508 مشاهده)
سابقه و هدف: مسئله  معنای زندگی  در مرحله پایانی چرخه حیات به عنوان مرحله انسجام‌یافتگی در برابر ناامیدی می‌تواند بر سلامت جسمانی و روانی سالمندان تأثیر بسیاری بگذارد، بنابراین هدف از این مطالعه کشف مؤلفه‌های اثرگذار درگذر از بحران معنا بر سالمندی می‌باشد تا با شناخت این مؤلفه‌ها در جهت پیشگیری و رشد اقدامات لازم به عمل آید.
مواد و روش‌ها: در راستای  هدف پژوهش، اطلاعات موردنیاز از طریق رویکرد کیفی و روش نظریه مبنایی با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند و در هر مرحله با توجه به تحلیل داده‌های پیشین از بین هفده مرد و زن سالمندی که تمایل به ‌انجام‌ مصاحبه داشتند، صورت گرفت.
یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش دربرگیرنده مؤلفه‌های اصلی زایندگی، تیپ شخصیتی، برقراری ارتباطات عاطفی منسجم، کسب  جایگاه اجتماعی مجدد و معنویت به‌عنوان عوامل تسهیل گر در دوران سالمندی درگذر از بحران معنا  همراه با زیر مؤلفه‌های مرتبط بود.
نتیجه‌گیری: طبق نتایج این پژوهش وجود عواملی زایندگی،  تیپ شخصیتی، روابط عاطفی منسجم، کسب جایگاه اجتماعی مجدد و معنویت  می‌تواند تسهیل گر گذر فرد در بحران معنا در مرحله سالمندی شود. نتایج حاصل از این پژوهش با توجه به مشکلات و مسائل افراد سالمند فاقد معنای زندگی، توجه درمانگران و مشاوران را به اهمیت این فرایند می‌رساند. البته در این زمینه توجه به تفاوت‌های فرهنگی و شخصی در جریان درمان راهگشا هست.

 
واژه‌های کلیدی: سالمندی، بحران معنا، نظریه زمینه‌ای.
متن کامل [PDF 397 kb]   (848 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/5/5 | پذیرش: 1397/6/3 | انتشار: 1397/6/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها