:: دوره 3، شماره 1 - ( 1-1397 ) ::
جلد 3 شماره 1 صفحات 68-59 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی آموزش بر عوامل مؤثر در خواب زنان سالمند
مهرناز منتظری لمراسکی ، عباس شمسعلی نیا ، محمود حاجی احمدی ، محبوبه نصیری*
چکیده:   (3433 مشاهده)
سابقه و هدف: سالمندی با کاهش کیفیت و کمیت خواب مرتبط است، هدف این مطالعه، تعیین تاثیر آموزش بهداشت خواب بر کیفیت خواب زنان سالمند می باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی محدود می باشد که برروی ۶۱ نفر از زنان سالمند در دو گروه مداخله و کنترل (گروه کنترل ۳۱ نفر و مداخله ۳۰ نفر) انجام گردید. برای گروه مداخله پنج جلسه آموزشی به طور متوسط ۴۰ دقیقه ای برگزار شدو پرسشنامه های دموگرافیک، ADL, AMT,ESS,PSQI برای هر دو گروه تکمیل گردید و کیفیت خواب بوسیله پرسشنامه کیفیت ذهنی خواب (PSQI) قبل و پس از مداخله ارزیابی شد. یافته ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۶ و آزمون های آماری Paired t-test Chi_Square, Fisher’s Exact test, t-test, تحلیل گردید.
یافته‌ها: بر اساس نتایج داده ها که در مقطع زمانی قبل از آموزش تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه زنان سالمند (کنترل مداخله) در کیفیت خواب دیده نشد، لیکن در مقطع زمانی پس از آموزش تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه زنان سالمند (کنترل مداخله) دیده شد؛ بنابراین آموزش بر میزان کیفیت خواب تاثیر داشته است(۰۰۷=P).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، می توان گفت آموزش بهداشت خواب به طور کلی سبب افزایش کیفیت خواب در زنان سالمند گردیده است. لذا این روش ها را می توان به کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی و پرستاران و همچنین به بیماران و همراهان آنان آموزش داد تابمنظور ارتقاء کیفیت خواب استفاده گردد.


 
 
واژه‌های کلیدی: آموزش- بهداشت خواب –زنان سالمند-کیفیت خواب.
متن کامل [PDF 480 kb]   (1379 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/6/6 | پذیرش: 1396/10/27 | انتشار: 1397/6/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها